matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Miejsce zerowe
Larek:
Jak wyznaczyć miejsce zerowe tej funkcji? (−2x
2
+2x+24):(x+3)
4
30 lis 00:22
Milo:
Ułamek jest zerem gdy licznik jest zerem. (−2x
2
+ 2x + 24) = −2(x
2
− x − 12) = −2(x − 4)(x+3) Przy czym x=−3 odpada przez dziedzinę.
30 lis 00:24