delta
PrzyszlyMakler: Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja f(x) = x
2 − (m−3)x + m − 8 ma dwa takie
miejsca zerowe, że jedno z nich jest liczbą ujemną, a drugie liczbą większą od 3.
To chciałem to zrobić w ten sposób.
Δ>0 ∧ X
w <0 ∧ f(3)<0
Ale policzyłem już 5x deltę i wychodzi mi ujemna, nie wiem czy ja jestem jakiś chory?
Podstawiam m z odpowiedzi i wychodzi ładnie tj. odpowiedź m należy (5;8), a ja ciągle liczę tę
delte i ujemna

Pomoże ktoś?
29 lis 23:26
Metis: Δ=(m−3)2−[4(m−8)]=m2−6m+9−(4m−32)=m2−6m+9−4m+32=m2−10 m+41>0
m∊R ... w czym problem? rozpratruj kolejne przypadki.
29 lis 23:29
PrzyszlyMakler: ale skoro delta jest mniejsza od zera, to ta funkcja nigdy nie osiągnie przecięcia z osią OX
czyli nie będzie dwóch miejsc zerowych, czy czegoś nie wiem?
29 lis 23:30
Metis: Ale tu delte masz ze względu na parametr m...
29 lis 23:30
PrzyszlyMakler: omg rozumiem już.... JEZU ale zaćmienie mózgu... JUŻ CZAJĘ DZIĘKI
29 lis 23:33
Mila:
1) Δ=m2−10m+41 badamy dla jakiego m ta Δ jest dodatnia
Δm=100−4*41<0⇔że trójmian m2−10m+41>0 dla m∊R, a to oznacza , że
f(x) ma dwa miejsca zerowe niezależnie od wyboru m.
2) Teraz należy zadbać, aby te miejsca zerowe spełniały podane warunki.
Pracuj dalej.
29 lis 23:38
PrzyszlyMakler: zmieniłem sobie trochę warunki, jednak Wx jest nieprecyzyjny. Lepiej dam x1*x2 < 0 i
f(3) > 0 i wyszło mi. Okej dzięki. Jest jeszcze jedno zadanie które mi sprawiło kłopot:
Rozwiąż nierówność
2x*x2 +2x−1*x > 0
29 lis 23:39
PrzyszlyMakler: Tak Milu, jak Metis to napisał to już ogarnąłem, że dla m należącego do R ta nierówność delty
jest stale prawdziwa

. Dziękuję Wam. Teraz tylko ta nierówność i można iść spać

. starałem
się zrobić podstawienie 2
x = t t∊(0;+niesk)
| | t | |
to mi wyszło t*x2 + |
| *x >0  |
| | 2 | |
29 lis 23:42
PrzyszlyMakler: f5
30 lis 09:32
Omikron: Zamiast podstawiania podziel stronami przez 2x. Możesz to zrobić, bo 2x jest zawsze dodatnie.
30 lis 09:41