Stożek w kuli
quer: W stożku promień podstawy jest równy 6 cm, a kąt między tworzącą stożka a jego podstawą
ma miarę 15. Oblicz odległość środka tej podstawy od środka kuli opisanej na tym stożku.
Pomoże ktoś z rysunkiem? Nie wiem, jak to zrobić
29 lis 22:05
quer: ?
29 lis 23:06
===:
29 lis 23:15
Mila:

α=15
o
r=6
|OS|=x
∡C=γ=180−2*15=150
o
licz dalej sam.
29 lis 23:16
Eta:
29 lis 23:19
===:
jak dobrze popatrzysz na kąty które znajdziesz na rysunku ... to nie ma nic do liczenia
29 lis 23:20
Eta:
29 lis 23:20
quer:

A dlaczego ten kąt oznaczamy akurat w tamtym miejscu? Próbuję sobie to jakoś wyobrazić,
ale nie mam pomysłu...
29 lis 23:30
Mila:
To jest kąt między tworzącą a podstawą stożka, czyli między tworzącą BC i jej rzutem na
podstawę,
czyli między BC i średnicą AB.
Może weź kieliszek na nóżce i postaw na stole, bedziesz miał model stożka.
29 lis 23:42
quer: Dziękuję bardzo za wytłumaczenie
29 lis 23:57