Rozwiąż nierówność wykładniczą
22: Hej, byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. Próbuję rozwiązać jeden przykład i nie mogę go
skończyć.
Oto co mam:
(0.4)x+3 + (2.5)−x−2 < 3.5
(410)x+3 + (1025)x+2 < 72
(25)x * (25)3 + (25)x * (25)2 = 72
(25)x = t , t>0
8125 t + 425 t < 72 /*125
8t + 20t < 8752 /:28
t < 87556
czuję, że tutaj gdzieś jest błąd, bo nie mogę znaleźć rozwiązania dla:
(25)x < 87556
29 lis 22:02
Jack:
jak mialas
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 7 | |
( |
| )x * ( |
| )3 + ( |
| )x * ( |
| )2 < |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 2 | |
to mozna bylo po prostu wyciagnac przed nawias
| | 2 | | 8 | | 4 | | 7 | |
( |
| )x( |
| + |
| ) < |
| |
| | 5 | | 125 | | 25 | | 2 | |
...
oczywiscie otrzymamy to samo
do tego momentu obliczenia sa poprawne.
29 lis 22:08
===:
po co Ci to podstawienie
| 7 | | 2 | | 7 | | 2 | |
| *( |
| )x+2< |
| ⇒ ( |
| ) x+2<1 itd  |
| 2 | | 5 | | 2 | | 5 | |
29 lis 22:12
Jack: stop. jednak nie sa poprawne ,cos nie tak
29 lis 22:14
22: Dziękuję za odpowiedź.
To w takim razie w jaki sposób uczynić, żeby z 87556 wydobyć podstawę 25 ?
29 lis 22:14
Jack: jednak jest ok...
zauwaz, ze
| 7 | | 125 | | 1 | | 125 | | 125 | | 5 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| = ( |
| )3 |
| 2 | | 28 | | 2 | | 4 | | 8 | | 2 | |
29 lis 22:20
22: Jakby co, odpowiedź to x = (−3 ; +∞)
29 lis 22:22
22: o, super. Dziękuję bardzo!
29 lis 22:22
===:
a nie łatwiej tak jak napisałem w poście o 22:12
29 lis 22:23
22: Faktycznie, tak też mogę rozwiązać : )
Najważniejsze, że mogę ruszyć dalej z zadaniami.
Dziękuję Wam
29 lis 22:25
===:
podstawa jest ułamkiem zatem x+2<0 ⇒ x<−2
29 lis 22:25
===:
oczywiście błąd x+2>0 ⇒ x>−2
29 lis 22:26