Dodawanie i odejmowanie sum Algebraicznych
LIBRE: Zad 4 str 85 Matemaka z plusem gim 2
Zapisz w jak najprostszej postaci :
a) (x+4)+(2x−6)=
b) −(2y+3x)+(−4y+2x+1)=
c)−(x−2xy)−(4x+xy)+(xy−x)=
d) (x2+2x+1)−(x2−4x+3)=
12 sty 15:09
Godzio: a)3x−2
b) −2y − 3x −4y +2x + 1= −6y −x +1
c)−x+2xy − 4x −xy +xy −x = −6x +2xy
d)x2 + 2x + 1 − x2 + 4x −3 = 6x −2
12 sty 15:14
R.W.16l: hmm, wybacz, że się wtrącam, ale jaki jest problem w opuszczeniu nawiasów?
12 sty 15:23
Godzio: heh, czasami wielki
12 sty 15:27
LIBRE: ja to umiem ale mam problem z − i + nie wiem zawsze czy przy wyniuku bd np 2x−4 czy 2x+4 tak to
ja to rozumiem . ; ]
12 sty 15:27
Godzio: podkreślaj sobie zawsze wyrazy podobne wraz ze znakiem który koło nich stoi
np
−x2 + 4 +4x2 = 3x2+4
12 sty 15:35
R.W.16l: −(x+y)=−x−y
−(x−y)=−x+y
przy plusie i przy opuszczaniu nawiasu, jego [nawiasu] zawartość pozostaje bez zmian
tylko 2 wzory do nauki
12 sty 17:59