Prawdopodobieństwo
Hasta: W urnie jest m kul czarnych i 6 białych. Losujemy bez zwracania 2 kule. Prawdopodobieństwo
tego, że obie są czarne równa się 0,5. Ile kul znajduje się w urnie?
29 lis 21:45
Mila:
mC,6B
A− wylosowano dwie kule czarne
2m*(m−1)=(m+6)*(m+5)
m
2−13m−30=0
Δ=169+120=289
| | 13−17 | | 13+17 | |
m= |
| ∉D lub m= |
| =15 |
| | 2 | | 2 | |
15+6=21
odp.
21 kul
29 lis 22:29
Pieseł: Prawdopodobieństwo wylosowania czarnej wynosi : m/(m+6) , to chyba jasne.
A dwóch czarnych wynosi [m/(m+6)] * [ (m−1)/(m+5)] {bo jedną kule czarną już wylosowaliśmy}.
ty masz policzyć m, czyli liczbę kul czarnych. No to policz [m/(m+6)]*[(m−1)/(m+5)] = 1/2
29 lis 22:32
Pieseł: O Mila to teraz możesz moje zadanko zobaczyć
29 lis 22:33
Mila:
Też masz dobrze 22:32, losowałeś kolejno bez zwracania .
29 lis 22:37
Pieseł: Haha to wiem ale to które wstawiłem
29 lis 22:38
5-latek: czyzby masz ukochany kolega wrocił?
30 lis 12:18