matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
elzbro:
Wyznacz sumę kwadratów sinusów miar wszystkich kątów wewnętrznych w trójkącie prostokątnym.
1 lut 15:31
Jakub:
x, 90-x, 90 - kąty w trójkącie prostokątnym
sin
2
x + sin
2
(90-x) + sin
2
90 =
sin
2
x + cos
2
x + 1 = 1+1=1
skorzystałem ze wzoru sin(90-x)=cosx na stronie
430
1 lut 18:33