Wartość bezwzględna/
Haru: |4−x| + |3x−12| < 4 + |2x − 8|
Proszę o pomoc.
29 lis 21:26
Jerzy:
Ix−4I + 3Ix−4I < 4 + 2Ix−4I
Podstaw: t = Ix − 4I i warunek: t ≥ 0
I4 − xI = Ix − 4I
29 lis 21:29
pawjan: moduł z 2x−8 to to samo co 2 moduły z x − 4 (wyciągamy dwójkę)
moduł z 3x−12 to analogicznie to samo co 3 moduły z x − 4
z definicji modułu moduł z liczby jest równy modułowi z liczby przeciwnej czyli moduł z 4−x to
to samo co
moduł z x − 4
nastepnie dodajemy moduły 1 +3 −2 =2 mamy 2 moduły z x−4 jest mniejsze od 4
dzielimy na dwa : moduł z x−4 jest mniejszy od 2 i rozbijamy na dwa przypadki
29 lis 21:31
Jerzy:
t + 3t < 4 +2t ⇔ 2t < 4 ⇔ t < 2 ⇔ Ix − 4I < 2 ⇔ − 2 < x − 4 < 2 ⇔ 2 < x < 6
29 lis 21:35
Haru: Dziękuję za pomoc
29 lis 21:47