asympoty pi
szarlotka: Dobierz a i b tak, aby podana funkcja byla ciagla:
| | ⎧ | bx dla x < π | |
| f(x) = | ⎩ | sinx/ax dla x> π |
|
prosze o pomoc
29 lis 21:14
Jerzy:
Liczysz granice przy x → π
Któraś nierówność musi być słaba.
29 lis 21:21
Jerzy:
Jeśli obydwie będą równe i równe wartości funkcji w punkcie: x = π,
to funkcja będzie ciągła.
29 lis 21:22
Jerzy:
Tzn .... tak dobierasz parametry a i b , aby granice były równe.
29 lis 21:25
szarlotka: wiem co muszę zrobić, ale mam problem z tymi granicami
29 lis 21:52
szarlotka: wiem co muszę zrobić, ale mam problem z tymi granicami
29 lis 21:52
Milo: Czy tak?
bπ = sinπaπ
abπ2 = 0
a = 0 lub b = 0
a ≠ 0 z dziedziny, więc b = 0
a należy do R \ {0}
29 lis 22:31