logarytmy
Ergo: Probowalem to zadanie rozwiazac na rozne sposoby

te madrzejsze i glupsze ale bez skutku.
Prosze o pomoc
| | log2x4 | |
logx28+logx48= |
| |
| | log2x2−4 | |
jedna z moich prob rozwiazan tego zadania:
| log28 | | log28 | | log2x4 | |
| + |
| = |
| |
| | | | log2(x+2)(x−2) | |
| 3 | | 3 | | log2x4 | |
| + |
| = |
| |
| | | | log2(x+2)(x−2) | |
nie mam pojecia jak dalej sie zabrac za to
12 sty 14:21
Godzio:
zabardzo się nie znam na logarytmach ale może zapisz to w ten sposób:
| 3 | | 3 | | log2x2 | |
| + |
| = |
|
|
| | | | log2(x+2)(x−2) | |
| 3 | | 3 | | log2x2 | |
| + |
| = |
| a dalej to |
| | | | log2(x+2)(x−2) | |
widze że już łatwo także jak nie dasz rady to jeszcze pomoge
12 sty 14:50
Ergo: tez do tego doszedlem

kurcze nie wiem czego nie napisalem tego wyzej.
| 3 | | 3 | | log2x2 | |
| + |
| = |
| |
| log2x−1 | | log2x−2 | | log2(x+2)(x−2) | |
ale co dalej
12 sty 15:02
Godzio:
wiesz co jednak na to nie patrz chyba że coś Ci to pomoże bo troche mi się pomyliło
12 sty 15:09
Ergo: hmm no niestety wlasnie tez nie wiem czy to do czegos prowadzi ale no moze ktos cos wykombinuje

ale godzio dzieki za checi i poswiecony czas
12 sty 15:20
Eta:
Witam

Ja myślę ,że powinien być zapis log
2(x
2) − 4
bo jeżeli nie , to zapis powinien być taki:
log
2( x
2 −4)
a to szalona różnica !
sprawdź zatem jaka jest w treści zad.
12 sty 15:24
Ergo: Czesc Eta

zapis zadania jak zwykle jest zywnie przepisany ze zbioru zadan.( pana Kurczaba Klaczkowa i
pani swidy)
12 sty 15:27
Ergo: faktycznie

bralem ta 4 pod uwage jako rowniez logarytmowana
12 sty 15:29
Eta:
Ale , jezeli nie ma nawiasu przy liczbie logarytmowanej , to oznacza ,że
jest: log
2( x
2) − 4 , ( liczba logarytmowana to
x2
teraz już sobie poradzisz

po przkształceniach
i podstawieniu za log
2x = t i założeniu ,że x >0
otrzymasz równanie:
| 3 | | 3 | | 4t | |
| + |
| = |
|
|
| t−1 | | t−2 | | 2( t −2) | |
dla t ≠1 i t≠2
powodzenia
12 sty 15:32
Ergo: dziekuje po raz nie wiem juz ktory

a znow sie nacialem na zapis
12 sty 15:50
Eta:
Ok

...... polecam się na przyszłość .
Zatem zapamiętaj takie zapisy

( bo wprowadzają w błąd )
12 sty 15:55