czy dobrze robie/ asympotyty
szarlotka: Hej, mam pytanie czy dobrze to robię? Zadanie to wyznacz asympoty funkcji.
D: e
x − 1 ≠ 0
x ≠ 0
H
| | 1 | | 1 | |
limx→0− |
| = |
| = 1 |
| | ex − 1 | | ex | |
?
29 lis 20:29
szarlotka: H mialo byc nad znakiem rownosci :3
29 lis 20:29
szarlotka: a wroc juz wiem, ze zle pochodna z 1 to 0 XD
czy w takim razie bedzie 0?
29 lis 20:30
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
limx→0− |
| = [ |
| ] = + ∞ |
| | ex −1 | | 0 | |
29 lis 20:33
Jerzy:
Nie możesz stosować reguły H , gdy licznik jest stały !
29 lis 20:34
Jerzy:
Sorry = − ∞ , bo ex → 1 po wartościach mniejszych od 1 .
29 lis 20:36
Janek191:
29 lis 20:39
szarlotka: dziekuje

a gdy
| | 1 | |
lim x→∞ |
| = czy wychodzi 0? |
| | x(ex − 1 | |
29 lis 20:45
szarlotka: przepraszam glupie, pytania zadaje e∞ widac z wykresu ze dazy do 0.. tylko co wtedy zrobic?
29 lis 20:46
Jerzy:
Tak.
29 lis 20:47
29 lis 20:47
szarlotka: a ok to nie ten wykres xd dzieki
29 lis 20:49