Obliczanie pierwiastka/liczby zespolone
Yin: Witam, mam problem z jednym przykładem z liczb zespolonych, konkretnie obliczaniem pierwiastka
z liczby √3i.
Dodam, że wiem jak rozwiązuje się podobne przykłady, ale w tym nie wychodzi mi wynik.
Bardzo proszę o pomoc
29 lis 19:50
Janek191:
z = √3 i ?
29 lis 19:50
Jerzy: Masz obliczyć pierwiastek z √3*i ?
29 lis 19:54
Janek191:
| | (1 + i)2 | |
2 i =( 1 + i)2 ⇒ i = |
| |
| | 2 | |
| | 1 + i | | 1 + i | |
√z = 4√3* |
| lub √z = − 4√3* |
| |
| | √2 | | √2 | |
29 lis 19:58
Yin: Do obliczenia jest pierwiastek √3i.
"i" ma być pod pierwiastkiem, mój błąd.
29 lis 20:18
Jerzy:
z = √3i
z2 = 3i
29 lis 20:20
Yin: Za "z" trzeba podstawić x+yi ze wzoru ogólnego na postać kartezjańską liczby zespolonej.
Udało mi się obliczyć coś takiego:
x+iy=√3i / 2
x2 + 2xyi + y2i2 = 3i
x2 + 2xyi − y2 = 3i
Z części rzeczywistej i urojonej układam równanie
x2 − y2 = 0
2xyi = 3
x2 + y2 = √32
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x2 = √9
2x2 = 3/2
x2 = 1,5
x = √1,5
I w tym momencie zgłupiałem, bo x powinien wyjść √6
−−−
2
29 lis 20:34
Jerzy:
x2 − y2 = 0
2xy = 3
29 lis 20:42
Yin: Błąd w przepisywaniu

Zresztą żeby podstawić, to najpierw trzeba znać x, a ten nie chce wyjść :c
29 lis 20:45
Yin: Jakieś pomysły?
29 lis 20:59
29 lis 21:04
Jack:
√3i = x + iy
x
2 − y
2 + 2xyi = 3i
{x
2−y
2 = 0
{2xy = 3
przeksztalcajac pierwsze rownanie
x
2−y
2 = (x−y)(x+y) = 0
zatem, dla x−y = 0 czyli dla x = y mamy : (drugie rownanie ):
2x
2 = 3
| | √3 | | √3 | |
x = − |
| lub x = |
| |
| | √2 | | √2 | |
| | √3 | | √6 | |
a jak powszechnie wiadomo (lub nie) |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
dla x+y= 0 czyli x = − y mamy sprzecznosc bo iloczyn 2xy jest rowny 3 czyli > 0 a jakbysmy
mieli
x= − y to by byli −2x
2 = 3 czyli ewidentna sprzecznosc
29 lis 21:08