całkowanie przez podstawianie
asia: oblicz całkę (metoda podstawiania)
∫1√2x−x2 dx
29 lis 19:10
asia:
może teraz lepiej widać
29 lis 19:12
Jack:
Moze tak? :
2x−x2 = −(x2−2x) = −(x−1)2 + 1 = 1−(x−1)2
podstawienie t = x−1
dt = dx
29 lis 19:16
Jack:
| | 1 | |
zauwazmy, ze calka z |
| = arcsin(t) + C |
| | √1−t2 | |
skoro t = x−1 no to
arcsin(t) = arcsin(x−1)
a dalej to mi nic nie przychodzi na mysl...
29 lis 19:22
asia: rozwiązanie dobre, dziękuję
29 lis 19:25
Jack: to tu juz jest rozwiazanie? : o
ja chyba jednak nie czaje tych calek...
29 lis 19:30