matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie różniczkowe Bernoulliego
Cubix:
Mógłby ktoś powiedzieć co zrobiłem źle?
y'+y=xy
−6
y'y
6
+y
7
=x
1
u=y
7
u'=7y
6
y' y'y
6
=
u'
7
1
u'+u=x
7
Rozw. jednorodne.
1
u'=−u
7
du
=−7u
dx
du
∫
=−7∫dx
u
ln|u|=−7x+A |u|=e
−7x
e
A
u=Be
−7x
Uzmienniam stałą. u=B(x)e
−7x
u'=B'(x)e
−7x
−7B(x)e
−7x
Podstawiam.
1
B'(x)e
−7x
−B(x)e
−7x
=−B(x)e
−7x
Redukuje podobne.
7
1
B'(x)e
−7x
=0
7
B'(x)=0 B(x)=C Podstawiam spowrotem. u=Ce
−7x
y
7
=Ce
−7x
y=De
−x
29 lis 18:38
azeta:
rozwiazanie równania jednorodnego − ok. ale niejednorodne wygląda u'+u=
x
29 lis 19:26
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick