parametr
nahh: dla jakich wartości parametru a liczba x2 jest k−krotnym pierwiastkiem wielomianu w?
w(x)=4x4+x3+(a2−1)x+(a−1)2, x0=−1/2, k=2
Proszę o wyjaśnienie co po kolei zrobić
29 lis 18:08
Adamm: sprawdzasz czy f(−1/2)=0
sprawdzasz czy f'(−1/2)=0
29 lis 18:10
Adamm: i oczywiście f''(−1/2)≠0
29 lis 18:11
nahh: czemu tak
29 lis 18:12
Kacper:
Bo taki jest warunek
29 lis 18:22
nahh: zauważyłam, że taki jest warunek, ale pytam czemu, bo nie rozumiem
29 lis 18:28
29 lis 18:29
nahh: dziękuję
29 lis 18:31