ciagi
PrzyszlyMakler: Ciąg (x − 3,x+ 3,6x + 2,...) jest nieskończonym ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich.
Oblicz iloraz tego ciągu.
Zrobiłem to zadanie trochę inaczej niż inni i nie wiem dlaczego nie potrafię uzyskać dobrej
odpowiedzi.
A więc tak:
q należy (−1;1)
| | x+3 | | x+3 | |
i rozwiązując tę nierówność tj. |
| >−1 ⋀ |
| <1 wyszedł mi zbiór pusty  |
| | x−3 | | x−3 | |
A druga sprawa zrobiłem tak:
(x−3)*q = x+3
(x+3)*q = 6x + 2
| | 3q+3 | |
wyznaczyłem z pierwszego x = |
| |
| | q−1 | |
podstawiłem do drugiego i mi wyszło równanie
3q
3 −13q
2 +2q + 8 = 0
podzieliłem sobie przez q−1
i dostałem 3q
2 −10q + 8 = 0
| | 2 | |
co ma pierwiastki q= 4 i q = − |
| |
| | 3 | |
I moje pytanie jest takie drodzy Koledzy, skąd miałem wiedzieć, które q jest dobre inną metodą
niż podstawiać pod x−3, x+3 itd i patrzeć czy będą wyrazy dodatnie?
Pragnę podkreślić, że nie interesuje mnie inny sposób rozwiązania, bo na niego sam nie
wpadłem, a na ten wpadłem i chciałbym umieć skończyć nim zadanie inne sposoby widziałem już

Pozdrawiam i proszę o pomoc
PrzyszlyMakler: Wiem, ale jak zrobiłem b
2= a*c to sobie tak pomyślałem− nie wiem co liczę. XD Dopiero potem
olśnienie

. Dzięki w sumie tak mogłem zrobić