matematykaszkolna.pl
ciagi PrzyszlyMakler: Ciąg (x − 3,x+ 3,6x + 2,...) jest nieskończonym ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich. Oblicz iloraz tego ciągu. Zrobiłem to zadanie trochę inaczej niż inni i nie wiem dlaczego nie potrafię uzyskać dobrej odpowiedzi. A więc tak:
x+3 

=q
x−3 
q należy (−1;1)
 x+3 x+3 
i rozwiązując tę nierówność tj.

>−1 ⋀

<1 wyszedł mi zbiór pusty
 x−3 x−3 
A druga sprawa zrobiłem tak: (x−3)*q = x+3 (x+3)*q = 6x + 2
 3q+3 
wyznaczyłem z pierwszego x =

q−1 
podstawiłem do drugiego i mi wyszło równanie 3q3 −13q2 +2q + 8 = 0 podzieliłem sobie przez q−1 i dostałem 3q2 −10q + 8 = 0
 2 
co ma pierwiastki q= 4 i q = −

3 
I moje pytanie jest takie drodzy Koledzy, skąd miałem wiedzieć, które q jest dobre inną metodą niż podstawiać pod x−3, x+3 itd i patrzeć czy będą wyrazy dodatnie? Pragnę podkreślić, że nie interesuje mnie inny sposób rozwiązania, bo na niego sam nie wpadłem, a na ten wpadłem i chciałbym umieć skończyć nim zadanie inne sposoby widziałem już emotka Pozdrawiam i proszę o pomoc emotka
29 lis 18:07
Omikron: 1 sposób. Dlaczego q∊(−1,1)? W treści zadania nie jest powiedziane, że jest to ciąg zbieżny. 2 sposób. Ciąg geometryczny ma same wyrazy dodatnie jeżeli a1>0 i q>0 Wybierz odpowiednią wartość q. Komplikujesz, dużo łatwiej to zrobić (nie będę mówił jak bo już wiesz z tego co pisałeś).
29 lis 18:34
PrzyszlyMakler: Wiem, ale jak zrobiłem b2= a*c to sobie tak pomyślałem− nie wiem co liczę. XD Dopiero potem olśnienie emotka. Dzięki w sumie tak mogłem zrobić emotka
29 lis 18:37