Wzory skróconego mnożenia
Pompuś: Tylko tego nie umiem, proszę o pomoc
Oblicz wartość wyrażenia a3 − 1/(a3), wiedząc że a − 1/(a)=5
Z góry dziękuje <3
29 lis 18:06
Adamm: | | 1 | | 3 | | 1 | |
(a− |
| )3=a3−3a+ |
| − |
| =125 |
| | a | | a | | a3 | |
29 lis 18:08
Pompuś: a ile jest równe same a?
29 lis 18:11
Adamm: obliczanie a jest bez sensu, w poleceniu tego nie ma
29 lis 18:13
Pompuś: Oki, dzięki
29 lis 18:13
Pompuś: Ejeje a można tak od razu wstawić tam zamiast (a−1/a) wstawić 5, i bd 5
3=125
29 lis 18:15
29 lis 18:30