Zbadać przebieg zmienności funkcj
jasia: Zbadać przebieg zmienności funkcji f(x)=(x+2)e(do potęgi x/x+2)
Proszę o pomoc ( dziedzina, asymptoty, punkty przeciecia z osiami, granice na końcach
przedziału, pochodne,WK, WW)
29 lis 17:47
29 lis 17:48
jasia: nie potrafię tego zrobić
29 lis 17:49
Jerzy:
Nawet dziedziny nie potrafisz określić ?
| | x | |
Nie potrafisz policzyć pochodnej z |
| ? |
| | x+2 | |
29 lis 17:50
jasia: D=R
29 lis 17:51
Mikołaj: ja bym radził spróbować się tego najpierw nauczyć z podręcznika, chyba że potrzebujesz pilnie
rozwiązania
29 lis 17:52
Jerzy:
Zastanów się ( popatrz na wykładnik )
29 lis 17:52
jasia: a dlaczego pochodną liczę z tego ?
29 lis 17:53
jasia: potrzebuję to na jutro
29 lis 17:53
Jerzy:
Bo to jest fukcja złożona. (ef(x))' = ef(x)*f'(x) ... to są podstawy !
29 lis 17:55
jasia: D=R\{−2)
29 lis 17:55
Jerzy:
Teraz dokończ pochodną, którą Ci zacząłem liczyć.
29 lis 17:56
jasia: Przepraszam ale naprawdę nie ogarniam tej pochodnej
29 lis 17:59
jasia: Pomożecie ?
29 lis 18:05
Mikołaj: ex/x+2 * (x/x+2)' tak sie podstawia w tym przypadku
29 lis 18:15