pawjan: | | √9+2x − 5 | |
lim x→8 |
| |
| | 3√x − 2 | |
mnożymy licznik i mianownik razy (
√9+2x + 5)(
3√x2 + 2
3√x + 4) , żeby pozbyć się
niewymierności
w "początkowym" liczniku i mianowniku (musimy doprowadzić do skrócenia się symbolu
w liczniku będziemy mieli wzór na różnicę kwadratu, a w mianowniku wzór na różnicę sześcianu
| | (9+2x−25)(3√x2 + 23√x + 4) | |
=lim x→8 |
| |
| | (x−8)(√9 +2x + 5) | |
| | 2(x−8)(3√x2 + 23√x + 4) | |
=lim x→8 |
| |
| | (x−8)(√9 +2x + 5) | |
nawiasy się skracają
| | 2(3√x2 + 23√x + 4) | |
=lim x→8 |
| |
| | √9 +2x + 5 | |
| | 12 | |
licznik dązy do 24 , a mianownik do 10 wynik |
| |
| | 5 | |
to wczesniej to mi sie pomyliło