matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W pudełku jest
Piotras:
W pudełku jest 25 żarówek w tym 6 przepalonych. Wyjmujemy 2 żarówki. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wyjętych będzie dokładnie jedna przepalona. Jak to obliczyć ?
Z góry dziękuje za pomoc
29 lis 16:45
Jerzy:
|ΩI = 25*24 |AI = 6*19 + 19*6
IA|
P(A) =
IΩI
29 lis 16:55