Mz wielomianu
Gogi: Wyznacz miejsca zerowe wielomianu x3−6x2+9x−2
29 lis 16:32
Jerzy:
Zauważ,że x = 2 jest pierwiastkiem , więć podziel go przez: (x − 2)
29 lis 16:35
Mikołaj: sprawdzasz przez co moze byc podzielny podstawiajac pod x dzielnik ostatniej stalej wartosci (
tutaj 2)
jezeli wielomian sie zeruje, to jest to miejsce zerowe. do dzielenia uzywasz hornera albo
dzielenia w słupku.
29 lis 16:35
Adamm: x3−6x2+9x−2=0 ⇔ x=2 lub x2−4x+1=0 ⇔ x=2 lub x=2−√3 lub x=2+√3
29 lis 16:37
Gogi: Dziękuję bardzo
29 lis 16:46