silnia
Andriej Z:
Jest sobie trywialne równanko:
x
2+3x−40=0
Niewątpliwie można napisać:
x
2+3x−40=0 ⇔(x+1)(x+2)−42=0
Ale:
| | x! | | (x+2)! | |
(x+1)(x+2)−42=0 R (x+1)(x+2)* |
| −42=0 R |
| −42=0 |
| | x! | | x! | |
Czy zatem:
R=⇔
Kitajew−Grzegorzek.,omów przystępnie to zagadnienie(za co ci płacą),albo daj
link na odpowiednią stronę .To w ramach Wolnej Wszechnicy!
29 lis 16:04
Adamm: nie można napisać "x!" jeśli nie wie się czy x∊ℕ
29 lis 16:10
Andriej Z:
x2+3x−40=0 ⇔ (x−5)(x+8)=0
Ale podobno pojęcie silni można rozciągnąć także na liczby całkowite
oraz rzeczywiste i urojone(Przy pewnych ograniczających założeniach?)
Przyda się zatem uściślenie:
A np.:(−8)!=?
29 lis 17:26
Adamm: to nie jest wtedy silnia, silnia jest dla naturalnych, tylko i wyłącznie
29 lis 17:32
sd: Nie dyskutuj z trolem z ONR on przepisuje zadania i ich rozwiązania
29 lis 21:39