2cos(|x/3|=-1
joanna: 2cos(|x/3|=−1 proszę o pomoc i wyjaśnienie
29 lis 15:55
jojo:
29 lis 15:56
Mikołaj: cos(|x/3|)=−1/2
|x/3|= −π/3 + 2kπ lub |x/3| = 2π/3 + 2kπ
dalej rozwiązujesz moduły. będą cztery x
29 lis 15:59
Jerzy:
Będzie nieskończenie wiele iksów.
29 lis 16:01
Mikołaj: bede 4 x opisujace nieskonczenie wiele x i nie ma sie co o to sprzeczac...
29 lis 16:02
Jerzy:
Napisałeś,że będą 4 iksy.
29 lis 16:04
joanna: W odpowiedziach wychodzi x=2π+6k lub x=−2π−6k dlaczego nam odrzucić pozostałe 2 iksy?
29 lis 16:19
Jerzy:
rozpatrujesz tylko te wartości, dla których: Ix/3I ≥ 0
29 lis 16:22
yazz: Może ich nie odrzucasz, tylko są takie same (po prostu inaczej poskracane) niż te które
zostawili w odpowiedziach?
np. x=2π+6kπ to to samo co x=−4π+6kπ
29 lis 16:23
joanna: Aaaa no faktycznie bo wartość bezwzględna...

dzięki wielkie za pomoc
29 lis 16:27
joanna: Wyszły x=−π+6kπ i x=π−6kπ tych nie ma w odpowiedziach.
29 lis 16:29
yazz: te co są w odpowiedziach, to wychodzą z tego |x/3| = 2π/3 + 2kπ
29 lis 16:32
yazz: chyba wiem, Mikołaj źle napisał jedno równanie − te pierwsze.
Powinno być |x/3|= −2π/3 + 2kπ
29 lis 16:35
yazz: Ix/3I ≥ 0 to tutaj nie ma zastosowania, bo k ∊ C
29 lis 16:35