Równanie normalnej.
Esgath: Wyznacz równanie normalnej do krzywej y=
2x−4x+1w punkcie x=1 proszę o pomoc robiłem to
pare razy i za każdym inny wynik mi wyszedł
29 lis 15:43
Jerzy:
Pokaż jak ... sprawdzimy.
29 lis 15:44
29 lis 15:52
Esgath: Więc obliczam ile to pochodna z krzywej wychodzi : 2x+1 − 4x+8(x+1)2 podstawiam x=1
z tego otrzymuję a czyli współczynnik kierunkowy a(stycznej)= −94
teraz obliczam y0 po podstawieniu do funkcji y wychodzi −1
Więc podstawiam wszystko do wzoru na równanie normalnej :
y−y0 = − 1a ( x−x0)
y+1 = 49 ( x −1)
y= 49 x − 149
to jedna z moich odpowiedzi jest najbliższa rozwiązaniu które powinno wyjść : − 23 x −
13
29 lis 16:04
Esgath: Nie wiem gdzie popełniam błąd starałem się robić najuważniej jak potrafię
29 lis 16:05
Jerzy:
Policz najpierw poprawnie pochodną.
29 lis 16:06
Jerzy:
Czyli się nie pomyliłem.
29 lis 16:07
Jerzy:
| | 2 | |
szukana normalna: y = − |
| x + b ... i przechodzi przez punkt ( 1,−1) ...stąd oblicz b. |
| | 3 | |
29 lis 16:09
Esgath: Już wiem gdzie popełniłem błąd pochodna z 1 wyszła mi 1 ..... Dziękuję za szybką pomoc
29 lis 16:16