Sprawdzenie wyników pochodnych
Andrzej: Witam, jeśli byłby ktoś uprzejmy sprawdzić czy dobrze obliczyłem te pochodne to byłbym
wdzięczny:
a)(x5 * 7x)'=7x (5x4 + x5 *ln7)
b)(x1/9 * arcsin3x)'= arcsin3x * (9x)8/9 + (x1/9 *3)/(√1−9x2)
c)(tgx)/(x+sinx)= (x+sinx − sinxcosx −sinx cos2 x)/ (x+sinx)2 * cos2 x
29 lis 14:35
Jerzy:
1) OK.
2) Skąd (9)8/9 ?
3) OK.
29 lis 14:51
Andrzej: pochodna z x1/9 = 1/9x−8/9 , nie można tego zapisać 9x8/9?
29 lis 15:00
29 lis 15:04
Andrzej: a fakt... nie skomentuje mojego myślenia, czyli wynik to : arcsin3x * 1/9x −8/9 + (x1/9
*3)/(√1−9x2) ?
29 lis 15:06
Jerzy:
Tak ... poza tym drobnym błedem, reszta jest dobrze.
29 lis 15:08