Wyznaczyć pochodną funkcji
Maciej: a. y =(2+3x)5
b. y= sin(2x−1)
c. y=tg √x
d. y=2x +23x
e.y=(1−x2)10
f.y=ln2x
g.y=√ln x
Bardzo proszę o rozwiązanie powyższych przykładów wraz analizą/wyjasnieniem.
29 lis 14:00
Jerzy:
a) y' = 15(2+3x)4
29 lis 14:01
Jerzy:
b) y' = 2cos(2x − 1)
29 lis 14:01
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
c) y' = |
| * |
| |
| | cos2(√x) | | 2√x | |
29 lis 14:02
Jerzy:
d) y' = ln2*2x + 3ln2*23x
29 lis 14:03
Jerzy:
e) y' = −20x(1−x2)9
29 lis 14:04
29 lis 14:04
29 lis 14:05
student: Skąd w przykładzie d) wzięła się 3 przed drugim wyrazem sumy?
29 lis 21:54
Jerzy:
Bo 3 , to pochodna funkcji wewnętrznej : g(x) = 3x
30 lis 08:21