Helpp
tsc: Oblicz Wspolczynniki a i b wielomianu W(x)=x3 − ax2 +3x + b wiedzac, ze W(2) = 3 i W(−1) =
−6.
12 sty 10:15
tsc: Pomoze mi ktos?
12 sty 10:58
jo:
Stwórz i rozwiąż układ dwóch równań. Masz podane że dla argumentu 2 (dla x=2) wartość funkcji
wynosi 3 (W(2)=3) więc podstaw do wielomianu W(x) liczbę 2 za x i przyrównaj do 3. Tak samo z
drugim równaniem mając dane W(−1)=−6.
12 sty 11:02
jo:
Rozwiązałeś...?
12 sty 11:16
tsc: W(2)=2
3 − a2
2 + (3*2) + b
W(2)=8 − 4a + 6 + b
W(2)=14 − 4a + b
Co dalej? ..sorka ale nie bylo mnie prawie miesiac w szkole i teraz mam zaleglosci a pierwszy
raz na oczy widze wielomiany
12 sty 11:19
jo:
Pisze że W(2) = 3 więc to co Ci wyszło przyrównaj do 3 i to będzie pierwsze równanie. Drugie
powstanie w ten sam sposób tylko dla W(−1) = −6
12 sty 11:21
tsc: wiem ze to samo mam zrobic podstawiajac W(−1)= −6
12 sty 11:22
tsc: nie wiem czy dobrze ale wyszlo mi ze:
a= −3
b= 1
12 sty 11:40