Najmniejsza i największa wartość funkcji w przedziale
Ryszard: a. y= x
3 − 3x
2 − 9x +35 na przedziale <−4,4>
b. y= x+2
√x na przedziale <0,4>
| | x − 1 | |
c. y= |
| na przedziale <0,4> |
| | x + 1 | |
d. y=x
4 − 2x
2 +5 na przedziale <−2,2>
e. y=x
5−5x
4+5x
3+1 na przedziale <−1,2>
f. y=
√100−x2 na przedziale <−6,8>
Prośba o rozwiązanie wraz z wyjaśnieniem, analizą poszczególnych przykładów.
29 lis 13:42
Ryszard: Wiem, że tradycyjne przykłady można rozwiązać poprzez przyrównanie do 0 i podstawienie wartości
skrajnych z przedziału oraz obliczenie współrzędnych wierzchołka paraboli (p,q), lecz tutaj
chyba nie jest tak łatwo.
Bardzo prosiłbym o rozwiązanie z wyjaśnieniem.

Abym mógł dokonać analizy
29 lis 13:49
Jerzy:
a) f'(x) = 3x2 − 6x − 9
f'(x) = 0 i szukasz ekstremum lokalnego w przedziale <−4,4>
Jeśli istnieje, to teraz liczysz: f(−4) , f(4) , f(x0) ... i wybierasz
29 lis 13:53
Jerzy:
W kazdym przypadku szukasz ekstremum lokalnego w podanym przedziale .
29 lis 13:54