zmienność funckji i wykres
conbest: Mam zbadać przebieg zmienności funkcji f(x)=
x3x−1 i narysować jej wykres. Byłbym
wdzięczny jakby ktoś mi pomógł i sprawdził przy okazji

1. Dziedzina − to rzeczywiste bez jedynki
2. Pochodna to y'=
x2(2x−3)(x−1)2
3. Pochodną porównałem do 0 i mi wyszło x=0 v x=
32
| | 3 | |
4.Pochodna większa od zera − wyszło mi x nalezy do R / {0,1, |
| } |
| | 2 | |
5.Pochodna z pochodnej i tutaj się zgubiłem, więc prosiłbym o pomoc i co dalej zrobić
29 lis 13:16
piotr1973: funkcja: x
3/(x−1)
pochodna: (x
2 (2 x − 3))/(x − 1)
2
Pochodna większa od zera dla x>3/2
| | 2 x (x2 − 3 x + 3) | |
druga pochodna : |
| |
| | (x − 1)3 | |
w x=3/2 minimum
w x=0 punkt przegięcia
29 lis 13:43
Jerzy:
Tam w liczniku jest − x3 ?
29 lis 13:46
conbest: x3
29 lis 14:03
conbest: Mógłby ktoś napisać jak wyliczyłem drugą pochodną i co dalej zrobić ?
29 lis 14:11
conbest: Wyliczyć*
29 lis 14:11
Jerzy:
Przyrównujesz drugą pochodną do zera i badasz jej znak ( chodzi o punkty przegięcia i
wypukłość)
29 lis 14:15
conbest: i dalej ?
29 lis 14:22