Zbiory opisane równaniami (liczby zespolone)
BiednyStudent: Jak wyglądają zbiory opisane równaniami:
|(1+i)z+(1−i)| = 1
|z−2|=|z−3i|
|z−1| = 2|z|
Proszę o pomoc. Podstawiając za Z = x + yi coś tam mi wychodzi, ale chyba coś jest nie tak
29 lis 13:10
Mila:

2)
|z−2|=|z−3i| punkty symetralnej odcinka o końcach :
(2,0) i (0,3)
(x−2)
2+y
2=x
2+(y−3)
2
x
2−4x+4+y
2=x
2+y
2−6y+9⇔
−4x+4=−6y+9
6y=4x+5
29 lis 15:44
Mila:
c)
|z−1| = 2|z|
z=x+iy, gdzie x,y∊R
|x+iy−1|=2|x+iy|
√(x−1)2+y2=2*
√x2+y2
x
2−2x+1+y
2=4*(x
2+y
2)
⇔x
2−2x+1+y
2=4x
2+4y
2
3x
2+3y
2+2x−1=0 /:3
| | 1 | | 2 | |
okrąg o środku (− |
| ,0) i r= |
| |
| | 3 | | 3 | |
29 lis 15:53