Całki nieoznaczone. (Obliczyć całkę z funkcji)
Jarek: Całki nieoznaczone.
(Obliczyć całkę z funkcji)
a. ∫ tg φ dφ
b.∫ x
√x−1dx
c. ∫ xsinxdx
d. ∫ ln(x
n)dx
e. ∫ x cos xdx
f. ∫ x(5x
2−3)
7 dx
Bardzo proszę o wyjaśnienie tych całek
29 lis 13:06
Jerzy:
| | sinx | |
a) ∫ tgxdx = ∫ |
| dx ..... podstawienie: cosx = t , − sinxdx = dt |
| | cosx | |
| | 1 | |
...... = − ∫ |
| dt = − lnItI + C = − lnIcosxI + C |
| | t | |
29 lis 13:10
Jerzy:
b) √x−1 = t , x − 1 = t2 , dx = 2tdt , x = t2 + 1
..... = 2∫(t2 +1)*t*tdt = 2∫(t2 + 1)t2dt = ... i chyba policzysz ?
29 lis 13:15
Jerzy:
c) przez części: u = x v' = sinx
u' = 1 v = −cosx
29 lis 13:16
Jerzy:
d) = ∫n*lnxdx = n∫lnxdx ..... i przez części.
29 lis 13:17
Jerzy:
e) przez części.
29 lis 13:18
Jerzy:
| | 1 | |
f) podstawienie: 5x2 − 3 = t , 10xdx = dt , xdx = |
| dt |
| | 10 | |
29 lis 13:19
Jerzy:
g) podstawienie: √x+1 = t , x + 1 = t2 , x = t2 − 1 , dx = 2tdt
29 lis 13:21