matek: 27*(4/3)2x - 84*(4/3)x+64=0
Ogólnie zadanie nie jest trudne. Lecz są dwie poprawne odpowiedzi, x=1 oraz x=2.
Wyciągając przed nawias (4/3)x wyszło mi x=2, lecz nie mam pojęcia w jaki sposób zrobić
zadanie by wyszło mi x=1. Proszę o pomoc.
I jeżeli ktoś mógłby mi rozpisać ten przykład 32x - 4*3x +3=0, bo wogóle nie chce mi
wyjść. (Odp. x=0 oraz x=1).
A czy oprócz wyciągania przed nawias oraz sprowadzania do tej samej podstawy można w
jakiś inny sposób rozwiązywać zadania z funkci wykładniczych?
6 lis 14:51
marysia:
zadanko proste tylko coś pomyliłeś

2x 2 x
podstawiasz za ( 4/3) = t ( 4/3) = t
otrzymasz równanie kwadratowe z t
2
27 t - 84 t + 64 =0
Δ= 7056 - 6912 = 144 VΔ =12
x1 = 96/54 = 16/9 x2 = 72/54 = 4/3
wstawiasz za t
czyli x x
( 4/3) = 16 /9 lub ( 4/3 ) = 4/3
x = 2 lub x = 1
jest juz ok

! kumasz

?
pozdrawiam

6 lis 18:15