matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Jarek:
lim x−>
∞
(
√
x+a
−
√
x
) lim x−>
∞
(
√
x
2
+1
−x)
x
2
lim x−>
∞
10+x
√
x
Proszę o rozwiązanie wraz z analizą/wyjaśnieniem. Pozdrawiam
29 lis 13:00
Jerzy:
a
2
− b
2
a − b =
a + b
x + a − x
a
a
lim (
√
x+a
−
√
x
= lim
= lim
=
= 0
√
x+a
+
√
x
√
x+a
+
√
x
∞
29 lis 13:05
Janek191:
x
2
1
f(x) =
=
10 + x
√
x
10
1
+
x
2
√
x
więc
1
lim f(x) = [
] = +
∞
0
x→
∞
29 lis 15:23
student:
1
= +
∞
− serio?
0
1 gru 19:04