Zbiór wartości funkcji
goopeq: 8.20 Wyznacz zbiór wartości funkcji:
a) f(x)=sinx+2
b)f(x)=cos(x−5π)−1
e)f(x)=tgx*cosx
Zupełnie nie wiem jak to zrobić. Pomóżcie.
29 lis 09:04
Jerzy:
Jakie wartośći przyjmuje funkcja f(x) = sinx ?
29 lis 09:05
goopeq: Nie wiem.
29 lis 09:21
Jerzy:
a)
− 1 ≤ sinx ≤ 1
−1 + 2 ≤ sinx + 2 ≤ 1 + 2 ⇔ 1 ≤ sinx + 2 ≤ 3
spróbuj b)
29 lis 09:23
goopeq: Dzięx.
29 lis 09:41
5-latek: Wykres funkcji f(x−a)+b powstaje z wykresu f(x) po przesunieciu o wektor [a b]
(x−a) to przesuniecie po osi OX to zmienia nam dziedzine funkcji
natomiast b to przesuniecie po osi OY i to zmienia zbior wartotosci funkcji
czyli interesuje nas b=−1
Zbior wartosci y=cosx=<−1,1>
Jesli teraz to przesuniemy o (−1) w dol to Zwf=<0,−2>
29 lis 09:48
Jerzy:
Cześć

W przypadku fukcji, których dziedziną jest R ,
przesunięcie nie zmienia dziedziny
29 lis 09:51
5-latek: Witaj

dalej sie mecze z tym swoim zadaniem
29 lis 09:52