Wykres
uczeń pilny:
Funkcja ma postać paraboli, z ramionami skierowanymi ku górze, bez wierzchołka. Proste zadania
typu
https://matematykaszkolna.pl/strona/1693.html jestem w stanie bez problemu rozwiązać, tego nie.
Zadanie polega na narysowaniu tej funkcji. W jaki sposób takie złożone funkcje się szkicuje?
Jerzy:
Określamy dziedzinę funkcji: x ≠ 2 , zatem: D = R\{2}
| | (x − 2)(x − 3)(x − 1) | |
f(x) = |
| = (x − 1)(x − 3) |
| | x − 2 | |
Teraz już prosto, rusyjemy parabolę : f(x) = (x − 1)(x −3), ale jej wierzhołek to punkt
o współrzędnej x = 2 , a ten punkt nie nalezy do dziedziny, stąd funkcja nie posiada
wartości, a więc parabola nie ma wierzchołka.