Granica
REG: Witam,
prosiłbym o pomoc z takim zadaniem z granicy, nie wiem jak się do niego "dobrać":
należy obliczyć granicę ciągu dążącą do 0
28 lis 23:46
Janek191:
Jakiego ciągu, jak masz funkcję

!
28 lis 23:57
REG: późna godzina, pomyliłem się. a pomoc z zadankiem?
29 lis 00:01
Janek191:
Pewnie reguła de l' Hospitala
29 lis 00:22
Keke: Pewnie? A możemy się jakaś poważna podpowiedź?
29 lis 03:34
Jerzy:
Dwukrotnie reguła de l'Hospitala:
| | | 1 | |
| *(cosx−xsinx) − 1 | | 1+xcosx | |
| |
= [H] = lim |
| = |
| | 2x | |
| | cosx − xsinx − 1 − xcosx | |
= |
| = |
| | (1+ xcosx)*2x | |
| | −sinx − (sinx+xcosx) − (cosx − xsinx) | |
= [H] = lim |
| = |
| | 2 + 4xcosx − 2x2sinx) | |
| | −2sinx − cosx + x(sinx − cosx) | | −1 | | 1 | |
= lim |
| = [ |
| ] = − |
| |
| | 2 + 4xcosx − 2x2sinx | | 2 | | 2 | |
29 lis 06:32