równanie okręgu
Skynet: Środek okręgu należy do prostej l, o równaniu x−5y−30=0, a okrąg przechodzi przez punkty
wspólne prostej k:x−y−1=0 i paraboli y=x2−6x+5. Napisz równanie okręgu i oblicz pole trójkąta
równobocznego opisanego na tym okręgu.
28 lis 22:42
===:
28 lis 22:52
Janek191:
| | 1 | |
l : x − 5 y − 30 = 0 ⇒ 5 y = x − 30 ⇒ y = |
| x − 6 |
| | 5 | |
k : x − y − 1 = 0 ⇒ y = x − 1
y = x
2 − 6 x + 5
więc
x − 1 = x
2 − 6 x + 5
x
2 − 7 x + 6 = 0
( x − 6)*( x − 1) = 0
x
1 = 1 x
2 = 6
y
1 = 0 y
2 = 5
A = ( 1, 0) B = ( 6, 5)
| | 1 + 6 | | 0 +5 | |
S = ( |
| , |
| ) = ( 312 , 212) |
| | 2 | | 2 | |
Prosta prostopadła do k :
y = − x + b
2,5 = −3,5 + b ⇒ b = 6
m :y = − x + 6
========
Punkt wspólny z prostą l :
−1,2 x = − 12
x = 10
y = − 4
O = ( 10, − 4)
===========
r
2 = I OA I
2 = 6
2 + 4
2 = 52 ⇒ r = 2
√13
Równanie okręgu
( x − 10)
2 + ( y + 4)
2 = 52
28 lis 23:49
Skynet: dzięki wielkie
28 lis 23:53
Janek191:
h = 1,5 r = 3
√13
| | 6 √13 | | 6 √39 | |
a = |
| = |
| = 2√39 |
| | √3 | | 3 | |
Pole Δ równobocznego
| | a2 √3 | | 4*39 *√3 | |
P = |
| = |
| = 39 √3 [ j2] |
| | 4 | | 4 | |
28 lis 23:55
Janek191:
Poprawka

I OA I
2 = ( −9)
2 + 4
2 = 81 + 16 = 97
więc
równanie okręgu
( x − 10)
2 + ( y + 4)
2 = 97
29 lis 00:06
Janek191:
Poprawka − cd.
r =
√97
h = 1,5 r = 1,5
√97
a
2 = 97*3 = 291
Pole Δ równobocznego :
| | a2 √3 | | 291 √3 | |
P = |
| = |
| [j2] |
| | 4 | | 4 | |
==================================
29 lis 00:11
skynet: w odpowiedzi jest pole trójkąta 291√3
29 lis 01:35
Janek191:
r =
√97
h = 3 r = 3
√97
a
√3 = 6
√97
a =
√97*2
√3
a
2 = 4*97*3 =4* 291
| | a2 √3 | | 4*291 √3 | |
P = |
| = |
| = 291 √3 |
| | 4 | | 4 | |
===================================
Przez pomyłkę obliczyłem pole Δ wpisanego w ten okrąg.
Przepraszam. O tej porze powinienem już iść spać
29 lis 08:13