równanie trygonometryczne
matema: sinx=−√32, x∊(π:2π)
mam wyniki, ale nie wiem czy dobre
x=−π3+2kπ lub x=−23π+2kπ
proszę o pomoc
28 lis 22:41
Mila:
Twoje rozwiązania nie należą do podanego przedziału.
| | √3 | |
sinx=− |
| ⇔ rozwiązujemy w przedziale (0,2π), potem wybierzemy odpowiednie rozwiązania |
| | 2 | |
| | π | | 2π | |
x= |
| +π+2kπ lub x= |
| +π+2kπ⇔ |
| | 3 | | 3 | |
k=0
| | 4π | | 5π | |
x= |
| ∊(π,2π) lub x= |
| ∊(π,2π) |
| | 3 | | 3 | |
28 lis 22:58
matema: Bardzo dziękuję
28 lis 23:04