zad
Julka: Bardzo proszę o pomoc

Zadanie 1
Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 10,a siódmy 42.Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę
ciągu.
Zadanie 2
Punkty A=(3,1),B=(7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD.Wyznacz współrzędne wierzchołka
C tego kwadratu.
Zadanie 3
Asia przed maturą rozwiązywała zadania testowe z matematyki (codziennie tę samą liczbę zadań) i
w sumie rozwiązła 448 zadań.Jeśli codziennie rozwiązywałaby o 4 zadania więcej,to
rozwiązywałaby te zadania o 2 dni krócej.Oblicz ile dni Asia rozwiązywała zadania przed maturą
i ile zadań rozwiązała?
12 sty 09:21
jo:
1. Stwórz układ dwóch równań. Skorzystaj z wzoru na n−ty wyraz ciągu i powstaną dwa równania z
dwoma niewiadomymi: a1 i r.
12 sty 10:41
jo: Zrobiłaś już to zad.1 ?
12 sty 11:16
ula: Zad.1
a3=10
a7=42
a1=?
r=?
an=a1+2r
{a3=a1+2r {10=a1+2r
{a7=a1+6r {42=a1+6r 32=4r →r=8
10=a1+16 → a1=6
12 sty 13:23
Godzio:
zad 2
liczymy najpierw prostą AB aby znaleść prostą BC
AB:
1=3a+b
3=7a+b −
−−−−−−−−−−−−
−2=−4a
prosta BC jest prostopadła do AB
B(7,3)
a=−2
3=−2*7 +b
b=3+14=17
y
BC = −2x +17
teraz liczymy długość boku kwadratu
|AB|=
√(7−3)2 + (3−1)2 =
√16+4 =
√20
|BC| = |AB|
√20 =
√(xC−7)2 + (yc−3)2 /
2 wiemy że przez punkt C przechodzi prosta
y
BC = −2x +17 więc można ją
podstawić
20 = x
C2−14x
C + 49 + y
C2 − 6y
c + 9
0=x
C2 − 14x
c + 38 + 4x
C2 −68x
C +289 +12x
C −102
0 = 5x
C2 − 70x
C +225 /:5
0=x
C2 − 14x
C + 45
Δ=196 − 180 = 16
√Δ = 4
podstawiamy nasze wyniki do y
BC = −2x +17
x
C=5 y
C = 7
x
C=9 y
C =−1
12 sty 14:32
Godzio: Asia przed maturą rozwiązywała zadania testowe z matematyki (codziennie tę samą liczbę zadań)
i
w sumie rozwiązła 448 zadań.Jeśli codziennie rozwiązywałaby o 4 zadania więcej,to
rozwiązywałaby te zadania o 2 dni krócej.Oblicz ile dni Asia rozwiązywała zadania przed
maturą
i ile zadań rozwiązała?
zad 3
x− liczba zadan w ciągu jednego dnia
y − ilość dni
y*x = 448
(x+4)(y−2) = 448
| | 448 | | 896 | |
( |
| +4)(y−2) = 448 => 448 − |
| +4y −8 = 448 /*y => −896 +4y2 − 8y =0 /:4
|
| | y | | y | |
y
2 − 2y −224 =0
Δ= 900
√Δ = 30
y
2 < 0 więc odrzucamy
y=16 x =28
12 sty 14:42
Julka: Dziękuję za pomoc
12 sty 16:24
Julka: czy w zadaniu 1 a1 nie powinno być −6
15 sty 20:09