;)
ola: Mam takie zadanie. Mamy kostkę z dwiema szóstkami, na pozostałych ścianach od 1 do 4 oczek.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że w pierwszym rzucie uzyskamy szóstkę, a w dwóch następnych
rzutach wypadnie szóstka i jakaś inna liczba oczek? Bardzo prosze o pomoc. Jak policzyć tutaj
omegę?
28 lis 22:21
ola: | | | |
ogólnie możliwości jest | *4=8, ale nie wiem jak policzyć omege.. odp. to 4/27, stąd |
| | |
wynika że omega to 54.. dlaczego?
28 lis 22:23
ola: jak w zadaniach tego typu liczy się omege? bardzo proszę o wyjaśnienie
28 lis 22:24
Mila:
A− w pierwszym rzucie uzyskamy szóstkę,
a w dwóch następnych rzutach wypadnie szóstka i jakaś inna liczba oczek
Zdarzenia sprzyjające:
(6,6,x) lub (6,x,6) gdzie x∊{1,2,3,4}
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 27 | |
28 lis 22:32
ola: dziękuję

już rozumiem!
28 lis 22:51