Wektory
Kasia: Oblicz pole powierzchni równoległościanu rozpietego na wektorach
P−> = [3, 1, 0] , q−> = [0, 2, −1], r−> = [1, −1, 3].
Myślałam żeby obliczyć długości wektorow i następnie policzyć pole podstawy z
p i q i pola boczne, ale nie wiem czy tak można czy trzeba korzystać z
Iloczyn skalarnego lub wektorowego o.o
28 lis 21:40
Adamm: r•r=11
r•q=−5
r•p=2
q•q=5
q•p=2
p•p=10
=2
√30+2
√106+2
√46
28 lis 21:46
Kasia: Dzięki wielkie
28 lis 21:50
Adamm: ale rozumiesz?
wzór na pole równoległoboku rozpiętego dla dwóch wektorów u, v wynosi
i nie wiem czy twój wykładowca zezwala na takie wzory, może musisz wektorowym
28 lis 21:52
Kasia: To pierwsze rozumiem

tak mi sie wydaje XD tego drugiego wzoru nie bralismy wiec
wole nie ryzykowac

Wiec dzieki jeszcze raz :3
28 lis 22:14
Kasia: aaaaaale w sumie jak tak patrze to ten drugi wzór jest w tym pierwszym xD
To mysle ze na pewno mu bedzie pasowac
28 lis 22:17
jc: Przecież to to samo:
|uu uv| = (u x v)2
|vu vv|
tyle że pierwszy wzór działa w dowolnym wymiarze, a drugi tylko w 3 wymiarach.
28 lis 22:49