Moduł z parametrem
Janusz: Na osi liczbowej są dokładnie trzy liczby rzeczywiste x takie ze |4x+5| jest odległy od pewnej
liczby k o 6. Podaj 3 wartości x i wartość k.
Zapisałem równanie:.
||4x+5|−k|=6
Ale dalej nie mogę sb poradzić
28 lis 21:17
Janusz: Czy da sie to zrobić jako parametr?
28 lis 21:22
Janusz: Czy jest na to jakiś sposob?
28 lis 21:30
Adamm:

|4x+5|=k+6 lub |4x+5|=k−6 jedno z rozwiązań musi wynosić 0, wiemy to z rysunku
wiemy też że musi to być mniejsze z rozwiązań, stąd k−6=0 ⇔ k=6
28 lis 21:33
Adamm: tzn. jedna z prostych którą "przecinamy" wykres musi przecinać go dla y=0, a wiemy że jedna
jest większa od drugiej, stąd wybieramy mniejszą, bo pod y=0 nie ma rozwiązań
28 lis 21:38
Janusz: A skąd wiadomo ze jeden x to zero ?
28 lis 21:39