Ciagi arytmetyczne i tw. cosinusow
sssss: Miary katow trojkata tworza ciag arytmetyczny i dlugosci bokow tworza ciag arytmetyczny, jaki
to trojkat?
11 sty 23:39
paziówna: a jest taki trójkąt?
11 sty 23:44
sssss: Moze i nie ma, ale trzeba to jakos udowodnic
11 sty 23:49
paziówna: ech... różnica w ciągu arytm (boków) wyszła mi 0, nie wiem, czy to ja zrobiłam błąd, czy co...
ale po tym zrezygnowałam
11 sty 23:54
sssss: Rownoboczny odpada.
Prostokatny tez, bo jesli dobrze mysle to jedynymi katami ktore tworza ciag arytmetyczny sa
30,60,90. A wtedy boki nie tworza ciagu aryt. .
Nauczyciel mowil ze to sie rozwiazuje wlasnie z tw. Cosinusow, ktorego jeszcze nie mialem, i
dlatego to takie dodatkowe. Bogdanie , Eto moze Wy cos wymyslicie?
12 sty 00:18
Sabin:
paziówna, dobrze Ci wyszło, ciąg postaci a,a,a jest jak najbardziej ciągiem arytmetycznym...
Trójkąt wychodzi równoboczny.
Pokazać?
12 sty 00:20
sssss: O! Jesli moglbys/abys
12 sty 00:22
paziówna: no to to jest równoboczny
12 sty 00:27
Sabin:
Oznaczam boki jako a, a+r, a+2r, zaś kąty jako α, α+x, α+2x
Zakładam, że r oraz x > 0, to (chyba) nie powinno zmniejszyć ogólności rozwiązania.
Wtedy z sumy kątów dostajemy 3α + 3x = 180, czyli α + x = 60 − mamy jeden z kątów.
Ponieważ naprzeciw dłuższego boku mamy większy kąt, to naprzeciw boku a mamy kąt α, boku a+r
kąt α+x = 60, zaś boku a+2r kąt α+2x (tu korzystam z założenia r,x > 0). Wtedy korzystając z
tw. cosinusów:
(a+r)2 = a2 + (a+2r)2 − 2a(a+2r)cos60
wygląda strasznie, ale po wykorzystaniu wzorów skróconego mnożenia i uporządkowaniu bardzo dużo
rzeczy się uprości, skróci i stąd dostaniemy 3r2 = 0 czyli r=0.
Nasz trójkąt ma więc boki postaci a,a,a i jeden kąt jest 60, więc musi być to trójkąt
równoboczny.
12 sty 00:27
12 sty 00:28
Eta:
a,a,a −−− to r=0
60o, 60o, 60o −−− r=0
więc równoboczny
12 sty 00:29
Bogdan:

(α − γ) + α + (α + γ) = 180
o ⇒ α = 60
o
Z twierdzenia kosinusów:
a
2 = (a − r)
2 + (a + r)
2 − 2(a − r)(a + r)cosα
| | 1 | |
a2 = a2 − 2ar + r2 + a2 + 2ar + r2 − 2(a2 − r2)* |
| |
| | 2 | |
0 = a
2 + 2r
2 − a
2 + r
2 ⇒ 3r
2 = 0 ⇒ r = 0
a − 0 = a, a + 0 = a
Jedynym trójkątem spełniającym warunki zadania jest trójkąt równoboczny.
12 sty 00:32
sssss: Dziekuje bardzo za pomoc

myslalem ze ciag a,a,a nie jest ciagiem arytmetycznym, a tu jednak

tak czy inaczej nie poradzilbym sobie bez Was .
Jeszcze raz dziekuje , i zycze dobranoc
12 sty 00:39