trygonometria
ercia123: Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi. Podaj konieczne założenia.
| cosα | | cosα | | 2 | |
| + |
| = |
| nie umiem podać koniecznych założeń w tym |
| 1+sinα | | 1−sinα | | cosα | |
zadaniu...proszę o pomoc
28 lis 21:14
===:
mianownik≠0 .... i wyznaczaj
28 lis 21:16
ercia123: czyli sinα nie równa się 1 ani −1 a cosα nie równa się zero ... tylko nie wiem co dalej
28 lis 21:17
===:
dobre

a dla jakich x sinx=−1
28 lis 21:23
ercia123: x∊(2πk+3/4π) gdzie k ∊C?
28 lis 21:27
ercia123: tylko dla jakich x cosx =0 ...nie wiem jak to zrobić...
28 lis 21:37
ercia123: dla x∊kπ+π/2 gdzie k∊C ?
28 lis 21:41
ercia123: dobrze to zapisałam?
29 lis 16:48
Jerzy:
sinx = −1 ⇔ x = 3/2π + 2kπ
cosx = 0 ⇔ x = −π/2 + 2kπ lub x = π/2 + 2kπ
29 lis 16:52
ercia123: to z sinusem rozumiem, nie za bardzo wiem dlaczego moja wersja z cosinusem jest zła...
29 lis 17:03
Jerzy:
A kto mówi,że zła ?
29 lis 17:05
ercia123: czyli to co Ty zapisałeś i to co ja to oba poprawne zapisy ( dotyczy cosinusa) ?
29 lis 17:08
Jerzy:
Tak, to jest to samo.
29 lis 17:09
ercia123: okej

dziękuje bardzo za pomoc
29 lis 17:12