Wyznaczanie pochodnej
TomatoSoup: Jak wyznaczyć pochodną z wyrażenia 4√x ?
28 lis 21:09
28 lis 21:12
28 lis 21:12
Mariusz:
| | 4√x+Δx−4√x | | (√x+Δx−√x)(√x+Δx+√x) | |
limΔx→0 |
| =4limΔx→0 |
| |
| | Δx | | (√x+Δx+√x)Δx | |
| | (x+Δx)−x | | Δx | |
=4limΔx→0 |
| =4limΔx→0 |
| |
| | (√x+Δx+√x)Δx | | Δx(√x+Δx+√x) | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
=4limΔx→0 |
| =4* |
| = |
| |
| | √x+Δx+√x | | 2√x | | √x | |
28 lis 23:26
Sśmig: Która to klasa?
28 lis 23:45
Janek191:
IV klasa liceum
28 lis 23:58
Sśmig: Nie ma takiej...jeszcze nie ma
29 lis 00:06
5-latek: II klasa liceum .
Liczenie pochodnej z definicji .
29 lis 00:12
Janek191:
A pewnie będzie
29 lis 00:12
Sśmig: Pewnie tak,ale swoją drogą może ludzie będą mądrzejsi
29 lis 00:31