Zadanie: Kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma miarę
120 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa, jeśli jego wysokość jest równa 6cm.
Rysunek mam tak jak powyżej, wysokość oznaczyłem sobie H=6cm
Szukałem podobieństwa trójkątów jednak nie umiem udowodnić, widzę pare trójkątów które mają
jeden bok wspólny i tyle.
Ktoś mnie nakieruje na dobrą drogę
?
| a√2 | a√3*√2 | |||
|OB|=w√3= | ⇒ w= | |||
| 2 | 6 |
| a√3 | ||
|EC|= √3w2−w2=w√2= | ||
| 3 |
| H | |OE| | ||
= | ⇒ a=....... | ||
| |OC| | |EC| |
Myślałem ze te zadanie będzie mniej skomplikowane... a tu
naprawdę
było trzeba wpaść na pomysł i aż 3 trójkąty znaleźć wow