graniastoslupy
michalina: Blok stalowy jest graniastosłupem prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy 20cm i krawędzi
bocznej 80cm. Jaka jest jego masa, jeśli gęstość stali jest równa 7,8g/m szescienny.
prosze o pomoc .
wynik ma wyjsc :249,6 kg
11 sty 23:12
Bogdan:
masa = objętość * gęstość, trzeba zwrócić uwagę na jednostki
11 sty 23:19
basia48: Jeśli graniastosłup jest prawidłowy to figura w jego podstawie ma boki i kąty wewnętrzne równej
długości ,a więc w tym przypadku to jest kwadrat.
Wzór na objętość graniastosłupa:V=Pp*H Pp−pole podstawy; H −wysokość
Za pole podstawy podstawiamy wzór na pole kwadratu.
V=Pp*H
Pp=a2
V=a2*H
V=(20cm)2*80cm.
V=32000cm3
wzór na gęstość przekształcam na masę i ją wyliczam.
d=m/v*V
d*V=m
m=d*V=7,8g/m3*32000cm3=249600g=249,6kg.
20 lis 14:50