nierówność trygonometryczna
inqq: − sinx +2sinxcosx>0
28 lis 19:54
inqq: nie wiem czy dobrze myślę ale liczę pomocniczo
−sinx + 2sinxcosx=0
sinx(2cosx −1)=0
sinx=0 lub cosx=1/2
x=kπ lub x=π/3 +2kπ lub x=−π/3 +2kπ
ale co z tym dalej zrobić ?
28 lis 19:56
Jerzy:
sin2x(2cosx − 1) > 0 ⇔ [ sinx > 0 i 2cosx − 1 > 0 ] lub [ sinx < 0 i 2cosx − 1 < 0]
29 lis 06:48
Janek191:
2 sin x cos x − sin x > 0
sin x*( 2 cos x − 1) > 0
( sin x < 0 i 2 cos x − 1 < 0 ) lub ( sin x > 0 i 2 cos x − 1 > 0 )
( sin x < 0 i cos x < 0,5 ) lub ( sin x > 0 i cos x > 0,5 )
itd.
29 lis 07:48