matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
Werson:
Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji a) f(x)= 2x
3
− 12x +1
x
2
− x + 1
b) f(x)=
x
2
+ x +1
c) f(x)= 2x
2
− ln x
28 lis 19:40
Janek191:
a) f"(x) = 6 x
2
− 12 = 6*( x
2
− 2) = 6*( x −
√
2
)*(x +
√
2
) Dla x ∊ ( −
√
2
,
√
2
) f '(x) < 0 − f maleje W ( −
∞
, −
√
2
) , (
√
2
, +
∞
) − f rośnie
28 lis 19:44
===:
a) f'(x)=6x
2
−12 f'(x)=0 ⇒ 6(x
2
−2)=0 ⇒ 6(x−
√
2
)(x+
√
2
)=0 ekstrema ... przedziały monotoniczności
28 lis 19:46
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick