Pole trójkąta
cotyniepowiesz98: Jak obliczyć pole trójkąta który ma współrzędne A(0,0) B(1,2) C(3,−2) ?
28 lis 19:34
Mila:
Poziom GM czy LO?
28 lis 19:36
cotyniepowiesz98: LO.
28 lis 19:37
cotyniepowiesz98: Ma wyjść 4. A mi wychodzi coś z pierwiastkiem (wzięłam że podstawą to długość odcinka CB (
√13 )
a u=|AC| ( √5 )
28 lis 19:42
cotyniepowiesz98: Wzięłam że A (1,2) B(3,−2) C(0,0)
28 lis 19:43
Adamm: v=AB=<1; 2>
u=AC=<3; −2>
v•u=3−4=−1
v•v=5
u•u=13
28 lis 19:44
Eta:
P=3*4=12
P=12−8=....
28 lis 19:45
Mila:

I
| | 1 | |
PΔABC=3*4− |
| *(2*3+2*4+2*1)=12−8=4 |
| | 2 | |
II
AB
→=[1,2]
AC
→=[3,−2]
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| *|1*(−2)−2*3|= |
| *|−8|=4 |
| | 2 | | 2 | |
28 lis 19:45
Janek191:
→
AB = [1, 2 ]
→
AC = [ 3, − 2]
PoleΔ
→ →
P = 0,5 I det ( AB , AC ) I = 0, 5 I 1 *(−2) − 2*3 I = 0,5 *I − 8 I = 4
28 lis 19:48
Eta:
28 lis 19:48
28 lis 19:50
Eta:
V kl podstawówki
28 lis 19:51
cotyniepowiesz98: Dziękuję bardzo wszystkim
28 lis 19:54